“Kijk eens mama, ik ben een meisje!”

Een paar weken geleden schreef ik over de twee-en-een-half jarige Zara, die het nodig had om te weten wat haar plek in de rij van de kinderen was. Bij Zara, speelde ook gender-identiteit een rol. In de hectiek van een druk gezin met jonge kinderen, kwam deze moeder bijna niet meer toe aan zichzelf en haar vrouwelijke energie, en ook Zara voelde niet echt dat zij een meisje is, tussen haar oudere broer Luuk en jongere broertje Thijs in.

Veranderingen bij een kind in gang zetten, werkt het best als je als ouder het goede voorbeeld geeft. Kinderen kijken bewust en onbewust heel veel af bij hun ouders. Zoals bijvoorbeeld: het omgaan met emoties en met moeilijke situaties leren ze doordat ze zien hoe jij als ouder omgaat met zorgen voor jezelf en grenzen stellen. Dus kwam er als tip door om zowel zelf als met dochter Zara aandacht te besteden aan vrouwelijkheid.

Moeder bleek ook dit advies ter harte hebben genomen. Ze was een dagje wellness gaan doen met een vriendin, en ging daar wekelijks een kop koffie mee drinken. Ook was ze met Zara nieuwe kleren gaan kopen, en die koos vooral voor nieuwe jurkjes.

Het bevestigen van haar gender-identiteit leverde een nieuw zelfbewustzijn op bij Zara: ze kleedde zich af en toe om in haar nieuwe kleren en kwam dan triomfantelijk weer tevoorschijn met de mededeling: “Kijk eens mama, ik ben een meisje!”