Traumarelease met etherische oliën

Etherische oliën hebben het vermogen om heel snel via de neus in de hersenen terecht te komen. En geuren hebben een sterke verbinding met je geheugen. Denk aan het parfum van een geliefde die je meteen naar fijne herinneringen terugbrengt, of etensgeuren die je aan een bepaalde vakantie doen terugdenken etc.

De laatste jaren is EMDR steeds meer in opkomst en er wordt steeds meer bekend hoe het in de hersenen precies werkt. In een notendop: Als iemand een ervaring meemaakt die op dat moment niet goed verwerkt kan worden, en het adrenalinegehalte is hoog, kan het zijn dat de ervaring op een ‘verkeerde’ manier in het lange termijn geheugen wordt opgeslagen. Het zit als het ware in een rommellaatje, omdat de emotionele lading van een ervaring vast is komen te zitten en de les voor de toekomst nog niet geleerd. Het laatje kan door triggers weer open schieten.

Met behulp van EMDR wordt de herinnering eerst naar het korte termijn geheugen gebracht en door het focussen op de herinnering, en de bijbehorende emoties en cognities, en vervolgens afleiding te geven (oogbewegingen, tapbewegingen, speltaken of andere afleidende taken) kan de lading alsnog doorleefd worden en de herinnering wordt Reprocessed (de R van EMDR) naar je lange termijn geheugen. Tegenwoordig wordt EMDR ook toegepast bij een negatief zelfbeeld, angst of dwangstoornissen. De methode werkt dus ook voor het loslaten van negatieve overtuigingen (cognities) of overlevingspatronen.

Het opslaan van angstige ervaring vindt plaats in de amygdala. “De amygdala legt verbanden tussen informatie die van verschillende zintuigen afkomstig is en koppelt deze aan emoties. Bij iedere nieuwe situatie bepaalt het individu welke emotionele reactie het meest zinvol is. De reactie van de amygdala op prikkels die angst veroorzaken kan snel en volledig automatisch (dat wil zeggen reflexmatig) plaatsvinden” (Bron: Wikipedia).

Hoe fantastisch is het dat de geur van etherische oliën precies naar dat gedeelte van het brein gaan, waar de negatieve herinneringen en de emoties, overtuigingen en patronen aan elkaar gekoppeld zijn. En dat ze in staat zijn om deze ook weer van elkaar los te koppelen?!

Bij traumarelease met etherische oliën (TREO) ga je (indien nodig) eerst naar een verlangen. Vervolgens merk je de negatieve overtuigingen op die je in de weg zitten, en lokaliseer je een bijbehorende emotie. Daarna vraag ik je naar een herinnering toe te gaan die ook zo gevoeld heeft (meestal een herinnering met een trauma-achtig karakter). Door middel van het ruiken aan de oliën, breek je de overtuiging los van je herinnering. Ik lees op ‘energieniveau’ met je mee en vraag je ook te verwoorden wat er met je gebeurt. Hierdoor ben ik in staat om heel juist te timen wat de volgende stap is; het doorgaan met ruiken, het benoemen van de relatie tussen het gevoel en de overtuiging of het gedrag waar je last van heb, of het opzoeken van een nieuwe herinnering of nieuwe cognitie om te doorbreken. Ook voel ik in welke olie op dat moment het meest passend is.

Na een aantal rondes vindt er een verschuiving plaats naar verzachting, heling, en ruimte voor nieuwe cognities en help ik je deze te concretiseren en energetisch te versterken.

AANBIEDING: In de maanden juli en augustus 2022 krijg je ter kennismaking een TREO-sessie voor E 75,- en een aromarolletje met een versterkende olie van 5 ml t.w.v. E7,50 cadeau!