Slaapproblemen bij HSP kinderen

In mijn kinderfluistersessies komen vaak vragen over slaapproblemen naar voren. Veel hooggevoelige kinderen hebben last van inslapen of doorslapen. Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn, maar een aantal veel voorkomende oorzaken zijn deze:


* Het kind heeft de hele dag door veel prikkels opgevangen, doordat de zintuigen gevoeliger zijn en het kind gevoeliger is voor sferen.
Als deze prikkels nog niet gezakt zijn bij het slapen gaan, kan het kind niet ontspannen en daardoor niet in slaap vallen. Het is dus belangrijk om een goed bedritueel te hebben. Op tijd schermpjes uit (het licht van schermpjes remt het aanmaken van het stofje melatonine dat je nodig hebt om te slapen), het afbouwen van prikkels door een verhaal voor te lezen, te knuffelen of masseren, ook het dempen van licht.
Zijn kinderen al wat ouder (vanaf een jaar of vijf, afhankelijk van het kind, kun je ook samen visualiseren dat wat er nog in het hoofd zit in een doosje wordt gestopt en dat je het doosje wegzet. Nog oudere kinderen kunnen zelf ook een schriftje naast het bed hebben liggen waarin ze kunnen opschrijven wat er nog in hun hoofd zit.

* Sommige kinderen kunnen niet goed slapen omdat zij zo gevoelig zijn dat ze niet goed gegrond zijn (verbonden met hun lichaam en Moeder Aarde), en als het ware een beetje ‘uit’ het lichaam hangen…
Om goed in slaap te vallen is het nodig dat je eerst goed in je lichaam bent. een visualisatie oefening om het lichaam te verbinden met de aarde kan helpen, of een massage, zoals een voetmassage met warme olie, zodat de aandacht naar de voeten en in het lichaam wordt getrokken. Denk bij het masseren aan wat bij jouw kind past; zachte strijkbewegingen, kriebelen, of juist stevige wrijvende aanraking, omdat zachte kriebels juist overprikkelend werken.
* Andere kinderen staan zo open, dat zij in een donkere ruimte waarin zij zich over moeten geven aan de nacht en de slaap angstig worden; de ruimte om hen heen kan voor hen voelen als vol met prikkels (ook als je als ouder denkt dat het rustig is), dit kan zijn doordat ze sferen oppikken of zelfs entiteiten.
Zolang kinderen nog klein zijn kun je dit nog niet goed uitleggen; wel kun je de ruimte om hen heen kleiner maken met een hemeltje, een klamboe, een stoer (stapel)bed waar het kind op het onderste bed slaapt.
Ook kan het helpen om beschermende energie neer te zetten om het kind heen; zeg een gebedje of gedichtje op, vraag een overleden opa of oma om te waken, of de engelen. Hulpmiddelen hierbij kunnen ook zijn visualisaties zoals een aura, gouden ei of wit licht om het kind heen te visualiseren, gebruik een dromenvanger of edelstenen!
Welterusten!